Det finns många sporter med hund

Jag har personligen inte hållit på med sporter med några av mina hundar, men jag gillar att titta på när andra sportar tillsammans med sina hundar. För det är med stor beundran jag ser hur hundförarna styr sina hundar med järnhand och får dem att göra precis som de vill att hunden ska göra. Jag vet nämligen att det ligger många timmars träning bakom. Visserligen är vissa hundraser mer lättlärda och intelligenta än andra raser.

De smartaste hundarna

De hundraserna som tillhör de som är mest lättlärda, passar till att sporta tillsammans med och ligger på topp 3-listan är:

  • 1 – Border Collie. Rasen som anses vara smartaste i världen och kan lära sig att förstå drygt 1000 ord. Den här rasen är perfekt för att utöva olika hundsporter tillsammans med, då hunden får den mentala stimulans som den behöver.
  • 2 – Pudel. Du har säkert hört uttrycket: ”Du är klok som en pudel”. Rasen gillar att hålla på och lära sig massor av saker, vilket är perfekt för hundsporter av olika slag eller för att lära den olika tricks. Du bör dock se upp, pudlar är kända för att manipulera sina ägare eftersom de är både intelligenta och framför allt, snabbtänkta.
  • 3 – Schäfer. Rasen som från början användes för att valla djur och som älskar att jobba. Du ser kanske mest schäfrar som vakt- och polishundar, men de gillar även att sporta. Hundrasen tycker om att lära sig nya saker och samarbetar gärna med sin ägare, samtidigt som den är mycket självsäker och modig.

Hundsporter

Det finns många hundsporter, vissa har du säkert hört talas om. Till exempel agility, spårning, hundkapplöpning och bruksprov. Det finns även sporterna som flyball, rally-lydnad och hundfrisbee. Detta är dock bara ett axplock bland de sporterna som finns. Vill du verkligen börja med en sport för din hund gäller det bara att se till att hitta den sport som din hund passar bäst för.

I grunden så beror det på vilka egenskaper som din hund har och på så vis kan du anpassa den sport som passar bäst för hunden. Hunden kan gilla att spåra och då är det den typen av sporter ni ska hålla på med. Tycker hunden om att göra tricks och konster, ja då är det den typen av sport som ni ska hålla på med.

Naturligtvis ska du själv orka med också. Vissa av hundsporterna är mer fysiskt krävande för människor än andra. Är du osäker så prova dig fram och kontakta någon brukshundsklubb i närheten där du bor för att få råd och tips.

Det finns många olika spelautomater med hundtema som är så populära nuförtiden i online och offline kasinon.

Sammanfattning

Vem vet, jag börjar kanske med en hundsport med någon av mina hundar någon gång. Jag har alltid tyckt agility verkar kul eller rallylydnad som också verkar spännande. Jag vet i alla fall att vilken hundras du än har så finns det någon hundsport som skulle passa dig och din hund som handen i handsken. Du kanske tycker det är kul, men framför allt kommer din hund att älska det!