Några saker att tänka på när det rör sig om barn och hundar

Jag hade turen att få växa upp med att ha hundar runt omkring mig och var tack o lov inte allergisk mot djur av något slag heller. Min åsikt är att om barn får växa upp med hund i familjen, så gör det att barnen lär sig otroligt mycket, som exempelvis att vara omtänksam mot andra och dessutom inte behöver känna sig ensamma.

Barn och hundar

Mina barn fick även växa upp med hundar av olika de raser och det finns inte en hundras som är bättre än andra. Eftersom det hänger på hur de vuxna uppfostrar hunden om de ska klara av lite hårdare tag och vara snubbeltåliga som det kan innebära att ha småbarn i hemmet. Men för den saken skull gäller det att inte behandla hundarna hur som helst för det. Här kommer några tips som du kanske har nytta av om du och din familj fundera på att skaffa hund.

  • Små barn och hundar – Du är den som ser till att det inte händer något mellan ditt barn och din hund. För det är bara att inse att små barn är lite hårdhänta och kan dra i hundens öron och päls. Då gäller det att du som vuxen finns där hela tiden. För en av de viktigaste reglerna med barn och hundar, är att en hund aldrig får lämnas ensam med barnet. Men det är också viktigt att barnet vet att när hunden ligger på sin plats ska den få vara ifred. Vilket gör att den kan gå undan om den vill det.
  • Ha en större hund – Du bör undvika att ha småväxta hundraser, eftersom de är mindre tåliga när det gäller den fysiska biten, såsom en labrador eller golden retriever exempelvis. Skulle barnet ramla och landa på hunden kan den skada sig. Eller att barnet lyfter upp hunden och tappar den så kan en liten hund skada sig ordentligt. En större hundras klara av sådana saker.
  • Hundar tar tid – Även om barnen har tjatat och tjatat om att om de skulle få en hund ska de ta hand om hunden. Får de en hund så blir det sällan att de tar hand om hunden fullt ut, utan du får räkna med att du som vuxen får ha ansvaret över hunden och se till att ha tid för att rasta hunden, att hunden bli aktiverad och så vidare.

Föräldraansvar

Till syvende och sist är det du som förälder som är ansvarig för att dina barn tas hand om på bästa möjliga sätt. Skulle barnen tjata om att de vill ha en hund, så låna en hund för en kortare tid för att se hur det kommer fungera med att ha en hund i familjen. För då kommer du och din familj få reda på om ni är redo att skaffa en hund eller inte. Men är du och din familj införstådda med allt arbete det betyder med att ha hund, så finns det inget bättre än låta dina barn växa upp med hund, enligt mig!