Välja rätt jakthundras

Det är inte det lättaste att kunna välja rätt hundras för att använda till jakt, men det blir lättare att välja om du vet vilken typ av jakt du hade tänkt dig. Som min bror till exempel ville jaga älg och tog sin jägarelicens, men vill också ha en jakthund, så han skaffade sig en tysk Jaktterrier, lille Fido, som blev min brors förlängda arm. Så redan på min brors första älgjakt så lyckades de fälla en stor älgtjur vilket jag tycker är imponerande.

Typer av jakthundar

Jag fick reda på av min bror att det finns olika typer av jakthundar i Sverige och dessa är elva till antalet. Han berättade också att det finns över nittio olika jakhundraser och då är det inte så konstigt att det kan vara svårt att välja vilken hundras om du tänker välja en hund för jakt. Några av typerna av jakthund är:

  • Älghund, som också används för att jaga vildsvin och räknas som en ställande hund, men kan även användas för jakt på björn, grävling och lodjur. De vanligaste hundraserna som används för denna typ av jakt är norsk- och svensk gråhund, karelsk björnhund, lajkahundarna (tre stycken), svensk vit älghund och hälleforshund.
  • Grythund och den används för att jaga grävlingar, räv och mårdhund och är specialister för att jaga under jord. De perfekta hundraserna för denna typ av jakt är jack russel terrier, borderterrier, parson russel terrier, tysk jaktterrier, tax och släthårig foxterrier.
  • Skällande fågelhundar, som använd för att skälla på skogsfåglar som sitter i träden och är skygga, så som tjäder och orre. Då används raserna finsk spets som också kallas för ”trädskällare”, men det går även att använda sig av lajkaraserna för skogfågeljakt.
  • Stående fågelhund, som används för jakt på fasan, rapphöns, ripa, tjäder och orre. Då är de vanligaste hundraserna engelsk setter, pointer, vorsteh, breton, irländsk röd setter, wimaraner och kleiner münsterländer. Men också de ovanliga hundraserna så som bracco italinos, ungersk vizsla och spinone för att nämna några.
  • Schweisshund, eller som dessa kallas för eftersökshundar och räknas som hjältar inom jakt. De söker upp allt från djur som har blivit skadat av fordon till att skott vid jakt som har tagit på viltet helt fel, allt för att lidandet för djuret ska få ett snabbare slut. Dessa hundar har olika uppgifter, dels söka efter det skadade viltet, samt att ställa djuret för att jägaren ska kunna skjuta det dödande skottet. Hundraserna som använd är bland annat Hannoveransk och Bayersk viltspårhund och alpenländische dachsbracke-schweissehundar.

Slutord

Som sagt det gäller veta vad du ska ha din jakthund till innan du börja tänka på vilken ras du ska använda som jakthund. Dessa är ju framavlade för att användas i jakt och därför få sina specialområden. Själv tycker jag inte om jakt, men jag förstår de som jagar för jag kan tänka mig att det finns någon typ av tjusning av att befinna sig mitt ute i skogen, för att sedan börja höra hundskallen komma närmare och närmare. Jag kan tänka mig att både pulsen och spänningen ökar för jägaren som vet att viltet snart dyker upp inom skotthåll.