Morfars jakthund

När jag var liten var jag ofta hos min mormor och morfar, de bodde nämligen bara några kilometer ifrån oss på en bondgård. Vid bondgården fanns det också skog och i den brukade morfar ibland ge sig ut på jakt, där han jagade bland annat rådjur. Jag minns i alla fall morfars jakthund Nisse. Det var en liten strävhårig tax, som älskade att följa med morfar att jaga. Nisse tyckte att det var extra kul när vi barnbarn kom på besök, för då visste han att han fick vara ute i trädgården och leka med oss.

Jaktkategorier och hundraser

Nu var Nisse en tax, men det finns andra hundraser som också lämpar sig för jakt. Det beror på vilken jakt som jägaren ska ha sin hund till och därefter väljer man ras. Jakthundar kan delas upp i olika kategorier och dessa är:

  • Ställande
  • Apporterande
  • Stående
  • Drivande
  • Skällande
  • Grythund

Vissa hundar kan användas till mer än en kategori. De vanligaste hundraserna som används för jakt är labrador retriever som används mestadels för apportering på land och i vatten. Terrier och tax används för att jaga på gryt, drever som driver fram hare och räv och rhodesian ridgeback som är en perfekt ras för att ha till att spåra, driva, för att sedan ställa rådjur och älg. Rhodesian används även till att jaga lejon för den rasen bangar inte ur i första taget.

Hundarna är viktiga

Jakthundar som Nisse till exempel, är som jägarens förlängda arm och är en mycket viktig del i en jakt. Därför finns det alltid med en eller fler hundar i ett jaktlag. Dels för att spåra och ställa viltet, men också om ett djur skulle bli skadeskjutet kan hunden söka upp viltet för att jägaren ska göra slut på djurets lidande. Jakthundar används även för att spåra upp djur som har skadats i trafiken.

Nisse, precis som andra jakthundar, var en perfekt familjemedlem eftersom han alltid ville vara med om en massa bus, samtidigt som Nisse gillade att gosa på kvällarna efter en full dags lek och stoj. Det jakthundar oftast har gemensamt är att de är framavlade för att samarbeta med sin jägare och vara till lags. Förutom jakthund kan hundarna vara med i olika hundsporter om du och din jakthund vill hitta på något annat utanför jaktsäsongen.

Slutord

Själv skulle jag aldrig komma på tanken att skaffa mig en jakthund, eftersom jag inte tycker om att jaga. Men jag förstår nyttan av att ha en jakthund med sig när man är ute och jagar. Hunden är som ett hjälpmedel, samtidigt som den är som en familjemedlem. Hundar för mig räknas mer som ett sällskapsdjur som jag kan göra massor av skoj med och ha som sällskap om jag skulle känna mig ensam någon gång.

Jag vet att många har hund för att ha som sällskap, speciellt när de kommer upp i åren. Jag kan förstå dem,för själv kan jag tycka det är mysigt att ha någon att gosa och kela med, men framför allt kan jag prata med min hund utan att få några dumma svar tillbaka.