Att skaffa hund

Jag tillhör den skalan som älskar hundar och alltid haft hundar av olika raser och storlekar runt omkring mig. Sedan jag flyttade hemifrån har jag bara haft lite större hundar, detta eftersom jag vill att de ska kunna klara av lite tuffare tag och framför allt inte ha en hund som bjäbbar hela tiden.

Men smaken är ju delad och om du funderar på att skaffa hund kanske du vill testa att ta hand om en omplaceringshund från något hundstall som finns från norr till söder i vårt avlånga land. Vet du inte riktigt vilken ras du vill ha, så besök något hundstall och prata med personalen där om vad du och din familj är ute efter för hund. De är riktigt duktiga på att kunna bedöma vad du kan klara av eller inte.

Råd och tips

Inför att skaffa en hund kan du alltid förbereda dig lite innan med några goda råd och tips för att slippa stressa när det är dags att ta hem den nya familjemedlemmen. Jag brukar rekommendera att bland annat tänka på följande:

  • Hundmat – Att jag har förberett med att köpa hem hundmat, så slipper jag tänka på det när vi är på väg hem från hundstallet. Då är det en stor fördel att börja med hundmat som man ger hundar som har lös avföring. För din hund kommer förmodligen bli lös i magen av omställningen och stressen som en omplacering innebär. Är du osäker, prata med personalen på hundstallet.
  • Rumsren – Det kan vara så att även om en hund är rumsren sedan tidigare kan den börja med att uträtta sina behov inomhus till en början, så vill du vara på den säkra sidan så ta bort mattor som du är rädd om innan du tar hem hunden. Men hundarna blir oftast rumsrena ganska snabbt efter att ni har börjat promenera ute, då hunden har fått kissa in sitt revir. Till en början gå samma runda ett tag, för att hunden ska vänja sig vid omgivningen på ett bra sätt.
  • Ensam hemma – Vuxna hundar är oftast redan vana vid att vara ensamma hemma, men tänk på att det inte gäller ditt hem. Så börja med att träna med kortare stunder till en början, för att sakta men säkert utöka tiden för att låta hunden vara ensam hemma.
  • Koppel – Något som inte alls är ovanligt är att omplaceringshundar behöver träna på att gå i koppel. För det är ju oftast så på hundstallarna att de inte har möjlighet att gå ut med hundarna individuellt och på så vis vill hunden gärna dra och hålla på i kopplet. Därför behöver du träna hunden med att gå fint i koppel redan från början, men inte rycka och dra. Att gå fint i koppel kommer, det gäller att du har tålamod.

Till syvende och sist är ju varje hund en individ och kräver olika lösningar. Du får prova dig fram och all träning kommer att ge resultat. I vilket fall som helst så kommer du ha en vän för livet!