Skaffa en omplaceringshund eller inte

Om du är i tankarna att skaffa dig en hund bör du tänka efter om du vill ha en valp eller vill ta hand om en redan vuxen hund som du hittar på olika hundstall runt om i Sverige. Dessa hundstall sysslar med att placera om hundar som har blivit övergivna eller på annat vis inte kan behållas av den tidigare ägaren. Jag har själv skaffat mig hund både som valp, men också tagit hand om omplaceringshundar. Vilket du än gör så kan jag säga dig att det finns både för- och nackdelar vilket du än väljer.

För- och nackdelar

Som sagt så finns det för- och nackdelar om du väljer valp eller omplaceringshund, men det gäller att du är medveten om vad du ger dig in på innan du bestämmer dig för vilket.

En valp får du ta hand från allra första början men det innebär också att den biter sönder, kissar ner inomhus och annat som en valp kan tänkas göra. Men å andra sidan vet du vad du har för hund från början och kan på så vis forma den precis som du vill.

Men när det gäller en omplaceringshund, får du visserligen en vuxen hund, men den kan ha mycket i bagaget som du behöver tampas med och det kan vara bland annat:

  • Byta rutiner och vanor, hunden kan ha fått vissa ovanor som du behöver ta itu med. Samtidigt som hunden kommer in i ett nytt hem och behöver rätta efter sig den nya flockens regler och vanor som i sin tur sätter hundens tillit och trygghet på prov. För hunden vet att den har blivit ”dumpad” och då kräver det lite tid för att kunna bygga upp en ny relation med sin nya flock. Det kan ta upp till ett år innan hunden kan känna sig tillrätta helt och hållet.
  • Olika beteende, en hund som har blivit omplacerad kan ha olika beteende och kan därför känna sig osäker på varierande sätt. Hunden kan ha separationsångest, för det kan vara så att hundstallet inte känner till hundens tidigare historia och kanske har varit omplacerad flera gånger tidigare. En omplaceringshund kan också känna sig resursbenägen, som innebär att hunden vaktar flockmedlemmar och saker extra noga. Naturligtvis går sådana saker att träna bort, men det kräver ett stort tålamod.

Sammanfattningsvis

Jag har tyckt att det alltid har varit lika roligt med både valp och omplaceringshund, men jag har ju varit medveten om vilket jobb dessa innebär. Men jag gillar utmaningar och jag vill gärna kunna hjälpa hundar och ge dem en andra (eller vilken den nu är) chans för att få ett hem som hunden kan känna sig trygg och säker i.

Det jag anser är viktigast är att hunden först och främst ska känna sig älskad för den hund det är och utifrån deras förutsättningar får jag hitta lösningar som passar bäst för just den hunden. För är du minsta osäker så prata med hundstallet, för att kunna ta hand om en hund som passar dig och din familj på bästa möjliga sätt.